Frågor och svar
Här kommer några svar på eventuella frågor som kanna komma upp innan resan
Hur vet jag om jag kan få plats på en resa?
Om du har frågor om val av resa eller platsåtgång – kontakta oss på 0732423444 eller info@istolt.se
Krävs det stor ridvana för att kunna delta på en av era ridresor?
Våra ridresor är oftast ca 1 vecka och har allt från 4-8 timmars riddagar, med byte mellan olika välskolade hästar under dagen. Det innebär att du ibland kan få rida 3-4 hästar på en och samma dag.
Det i sig innebär så klart att ridningen kräver en viss fysik för att kunna delta på så lång ridning. Du avgör själv om du är i fysisk form för att kunna genomföra resan men, så klart är du alltid välkommen att kontakta oss innan för att få svar på dina frågor och få mer detaljer kring hur våra riddagar kan se ut. Vårt mål är att du ska känna dig trygg på din resa i form av de hästar vi erbjuder och ditt välmående och din säkerhet kommer alltid först.
Slutfakturan – vad gäller för den?
Denna får du inom 60 dagar före avresa och den ska vara betald inom 40 dagar före avresa, vilket framgår på fakturan.
Var uppmärksam på att detta belopp inte återbetalas om du behöver avboka din resa, kontrollera därför noggrant ditt försäkringsskydd innan avresa.
Flygresa – vem hanterar det?
Du ansvarar själv för att boka din flygresa till och från Island (Keflavik flygplats).
Finns några särskilda ålderskriterier för att kunna delta på en ridresa?
Lägsta ålder för att delta på våra ridresor är 11 år. Är man mellan 11 och 13 år får man 20% rabatt på resans pris.
Försäkring inför och under resan – vad behöver jag?
Du ansvarar själv för att säkerställa att du har ett gott försäkringsskydd för såväl sjukdom innan eller under resan eller om du av någon anledning behöver avboka din resa.
För att ta reda på vad just du behöver rekommenderar vi dig att
Tag kontakt med
- Försäkringsbolag – tag kontakt med ditt bolag för att ta reda på hur du är försäkrad för resa
- Din bank – troligen har du en reseförsäkring kopplat till ditt kort/konto men säkerställ att det skyddet omfattar just det du behöver för din resa
- Försäkringskassan – beställ ett sk EU kort
- Covidbevis för intyg om vaccination
Vad händer om jag skulle bli sjuk under resan?
Ditt välmående och din säkerhet kommer alltid först! Om det är en åkomma av mindre karaktär så finns det alltid möjlighet att avstå ridning en dag eller två och stanna kvar hemma på gården eller bara åka med i vår följebuss.
Tillsammans med vår isländska samarbetspartner så säkerställer vi alltid att du får den omvårdnad du behöver så också om du skulle behöva komma i kontakt med läkare om det skulle vara behov för det.
Men, för att känna dig extra trygg på din resa, kom ihåg att du innan avresan tar reda på och ombesörjer att du har ett fullgott försäkringsskydd. Läs mer under Försäkring inför och under resan – vad behöver jag i fliken ovan
Om jag behöver avboka min resa – hur gör jag? titel går här
Det beror lite på när din avbokning sker i förhållande till din avresedag, ta därför kontakt med Istölt AB så ser vi vilka möjligheter som finns för just dig och vad du behöver göra.
Inför resan – får jag eller hur får jag information?
Ja, inför resan mailar vi alltid ut nödvändig information till alla deltagare samt om det finns någon annan typ av information som kan vara bra för dig att känna till inför din resa.
Om Istölt AB avbokar resan på grund av naturkatastrof eller pandemi – får jag tillbaka mina pengar?
Ja, om så skulle ske så återbetalar vi resans fulla pris, inklusive din anmälningsavgift
Packlista – vad behöver jag ta med på resan respektive vad kan vara-bra-att-ha?
Se exempel på vår packlista som är baserad på vad tidigare resenärer tyckt vara bra att ta med.
Rengöring av egna ridkläder, skor osv – vad behöver jag göra?
På Island är man väldigt mån om att inte få in någon smitta från annat land. Det innebär att du har ett ansvar att rengöra medhavda kläder, skor, hjälm osv på ett ansvarsfullt sätt så att dessa inte för med sig någon smitta in i landet.
Det innebär tex att alla ridkläder ska vara tvättade noga, hjälm och skor ska vara rengjorda och desinficerade med tex Virkon.
Transporter på Island – hur fungerar det?
Vi på Istölt AB tillsammans med vår isländska samarbetspartner ansvarar för att hämta och lämna resenärer på flygplatsen (Keflavik). Transport sker därefter till/från den gård där vi har vårt boende. Alla resor som vi dagligen gör till och från gården är inkluderade i resans pris.
Om du önskar göra några egna utflykter, utöver det som ingår i resan, så ingår ej dessa transporter i resans pris.
Jag har vissa mat allergier eller har behov av särskild kost – hur fungerar det på resan
Kontakta Istölt AB innan din resa och informera om vilka kostvanor du föredrar eller om du lider av någon form av mat allergier , vår samarbetspart är väl insatt i olika allergier och vilka behov som kan finnas, baserat på tidigare erfarenheter så vi brukar tillsammans kunna lösa det mesta. Men, informera oss gärna i god tid om vad just du behöver
Boendet, hur fungerar det?
På våra ridresor så arrangeras boendet av vår isländska leverantör, hemma på deras gård. Vi får en direkt inblick i hur det är att leva i det isländska livet på en häst- och fårgård. Vår isländska värd talar både isländska, engelska och skandinaviska. Boendet är uppdelat i olika rum på gården och du delar oftast rum med någon, eller flera, av deltagarna på resan.
Vi bor alla nätter hemma på gården, det innebär att vi efter varje avslutad riddag lämnar våra hästar i en fålla/hage för natten. För att transportera oss själva mellan gården och hästarna har vi en följebuss, där vi även kan förvara extra kläder och övriga saker om behov finns.
Mobil täckning och Wifi – finns det på boendet?
Ja
Ridutrustning i form av sadel och träns – hur fungerar det? här
Första dagen, när alla våra arbetskamrater (hästarna) är samlade hemma på gården och innan vi kan starta, så får vi också möjlighet att se ut en sadel och nosgrimma Denna utrustning ska du under hela veckan ta ansvar för så att du håller koll på din egen utrustning. Nytt träns får vi vid varje hästbyte
Hur kan jag känna mig säker på att jag får rida en häst som passar mig
Vår samarbetspartner på Island har ett stort utbud av hästar, i alla åldrar och utbildningsnivåer. De erbjuder välskolade hästar och alla är enskilt utvalda till att passa in på dessa turer. Säkerheten är alltid viktigast så, förutom urvalet av hästar tar vi även stor hänsyn till din egen uppfattning och önskemål kring vilken typ av häst du känner dig trygg med.
Men, oavsett vilken häst du kommer att rida så kan vi garantera dig en härlig töltupplevelse!
Att rida med flock – behöver man ha erfarenhet av det sedan tidigare?
Det finns vissa saker man behöver tänka på för att ridning med flock ska gå så smidigt som möjligt. Oavsett om du ridit med flock tidigare eller inte så går vi alltid igenom det praktiska tillsammans. Du kommer att få tydlig information och möjlighet att ställa frågor innan vi rider iväg och även under turens gång
Att rida med flock – hur går det till rent praktiskt?
Ja, varför har man då en lös flock med hästar? Vi får många timmar i sadeln varje dag, det innebär att du kan få rida 2-4 hästar per dag. För att alla ryttare ska kunna rida så många hästar vardera så behöver vi alltså ha med ett större antal hästar, än ryttare, för att hela tiden ha nya, fräscha hästar att sitta på. De hästar som för stunden inte har någon ryttare på ryggen springer därför med helt lösa, under kontroll av oss ryttare.
Att rida med en lös hästflock på ca 60 -70 hästar innebär att vi delar upp ridgruppen på en för- respektive eftertrupp. Varje grupp har alltid en erfaren ledare med.
Den grupp som rider framför de lösa hästarna kontrollerar att alla i flocken är samlade bakom denna grupp, man kan säga att det är de som kontrollerar tempot för såväl lösa hästar som de med ryttare på ryggen. Den lösa flocken av hästar får aldrig passera den här gruppen av ryttare och just det är den främsta och viktigaste uppgiften för dessa ryttare.
Eftertruppen rider sist, bakom den lösa flocken av hästar, för att i rätt tempo, inte för fort och heller inte för långsamt, driva flocken framåt och se till så att alla hästar kommer med och inte springer iväg på eget håll eller blir lämnad kvar långt efter de andra.
Om just du får rida före eller efter flocken beror helt på vilken häst du rider på, vissa är mer lämpade att vara framför eller bakom flocken, det har alltså inget med dig som ryttare att göra. Så därför, när du blir tilldelad din häst, får du också information om du ska rida framför eller bakom flocken.
Så, det är lite av ett cowboyliv att rida med en lös hästflock. Du behöver vara närvarande och fokusera på uppgiften så att du och din arbetskompis för dagen, dvs hästen, löser er uppgift tillsammans.
Om du inte ridit med en lös flock tidigare så kommer du att upptäcka hur kul det är och att du växer med uppgiften för var dag som går. Även för erfarna ryttare är det en underbar upplevelse, att lära sig ”läsa av” flockens rörelser, att vara ett steg före i tanken för att se hur hästarna följer/inte följer varandra och därefter ramas in och drivs framåt med hjälp av oss ryttare. Det kan nog inte beskrivas i ord utan måste helt enkelt upplevas på plats!
Pauser under dagen – hur gör man med det?
Vi stannar regelbundet under dagen för att vila oss själva och hästar.
När vi stannar så har vi ett gemensamt ansvar att ”fysiskt” ringa in hela flocken, så att den hålls på plats under tiden vi vilar. Då ges även möjlighet att turas om att äta vår enklare medhavda lunch, uträtta naturliga behov, på/av med regnkläder, se över utrustning och om en häst har tappat en sko osv.
När alla är redo, såväl hästar som människor, så delar vår turledare ut nya hästar till var och en av oss och vi sätter igång ridningen igen så snart alla är klara.
Ett tips – om du behöver uträtta behov, ta gärna med en liten ”hundbajs-påse” så att du kan ta med förbrukat papper hem och inte slänga i naturen.
Efter riddagen – finns några aktiviteter att göra på gården?
Då våra riddagar är långa så brukar de allra flesta vara ganska trötta av både frisk luft och ridning. Innan gemensam middag på gården så finns alltid möjlighet att koppla av på rummet, stretcha sina ridmuskler, hänga med på ett bad i den gemensamma pool som finns i närområdet eller, så kan man bara stanna kvar på gården för ett bad i heita pottur (hot pot).
För de allra flesta brukar samtal om dagens upplevelser vara den aktivitet som alla önskar mest på kvällen innan man somnar gott med rosiga kinder. ????
När man ändå är på Island - Finns möjlighet att besöka butiker för tex ridsport, garnbutiker osv?
Det finns alltid möjlighet att ta upp detta önskemål när vi ses på Island. I mån av tid och med hänsyn till tex tid för flod och ebb när ridturen sker på havsbotten, så brukar det alltid finnas lite tid över till att besöka butiker. Så absolut!